Mądre odżywianie
Przez kurs przeprowadzi Cię Agata Ziemnicka
Kurs proponuje spojrzenie na odżywianie jak na sposób wyrażenia szacunku do swojego ciała i odpowiedzenie na jego potrzeby. To nowe podejście, które pozwala na zdrowy tryb życia i pozyskanie energii do pracy, a także czerpanie przyjemności z jedzenia. Pełny opis
Czego nauczysz się na kursie
Wiedza w zakresie
Kurs jest zaproszeniem do eksperymentowania z jedzeniem świadomym, do zobaczenia, na czym polega odżywianie, a nie tylko samo jedzenie. Otrzymacie informacje na temat tego, czego potrzebuje wasze ciało, jakie produkty i jakie składniki budują zdrowie konkretnych narządów czy układów, np. dla osoby, która jest często głodna – co syci najlepiej, a dla osoby zmęczonej – co pobudza i ożywia. Od teorii wyjdziemy do praktycznych wskazówek: jak zrobić, żeby naprawdę pić te 6–8 szklanek wody, jeść warzywa, które lubimy, na sztuki, a nie plastry, co podjadać podczas pracy, żeby nasycić i mózg, i kubeczki smakowe, a co najważniejsze – że to wszystko ma prowadzić do spokoju i dumy z siebie, a nie wyrzutów sumienia.
Moim celem jest pokazanie, że zmiany ku zdrowiu i dbaniu o siebie wymagają czasu, ale też organizacji i planu. Stare nawyki często nie skutkują, a nowe mogą wnieść solidną – zauważalną w brzuchu i na skórze – zmianę. Zajmiemy się dbaniem o ciało na poziomie praktycznym, teoretycznym, ale też emocjonalnym, bo najbardziej potrzebujemy solidnej motywacji.
Czego dowiecie się podczas kursu:
- Co jeść, żeby dobrze czuła się i nasza głowa, i ciało.
- Jak ustalić, który układ czy narząd jest najważniejszy w danej chwili i jak go odżywić.
- Jak zaplanować wprowadzanie zmian żywieniowych – nauka cierpliwości.
- Co wprowadzić do swojego menu, żeby podkręcić metabolizm i sprawność układu nerwowego.
- Jak jedzeniem zatrzymać procesy starzenia.
- Jak zaplanować posiłki i zakupy.
- Co jeść, żeby mieć dobrą odporność.
Do kogo jest skierowany kurs? Do tych, którzy:
- lubią jeść i gotować oraz chcą pogłębić swoją wiedzę,
- traktują jedzenie jak obowiązek i szukają inspiracji, żeby jeść uważniej i smaczniej,
- jedzą nieświadomie, żeby poczuć ulgę,
- czują, że są zmęczeni i niedożywieni, choć wyglądają co najmniej zdrowo,
- pracują dużo i potrzebują ekspresowych sposobów na dobry posiłek,
- chcą zadbać o siebie, a nie robili tego jeszcze jedzeniem.
Konspekt kursu
Mądre odżywianie

Agata Ziemnicka
Psycholog, dietetyk, trener
Agata Ziemnicka jest dietetyczką i psycholożką kliniczną. Zajmuje się edukacją żywieniową i psychologią jedzenia, czyli tym, jak zadbać o siebie poprzez jedzenie i zdrowy tryb życia. … dowiedz się więcejProwadzi warsztaty psychologiczno-dietetyczne dla kobiet i konsultacje indywidualne. Specjalizuje się w zaburzeniach odżywiania. Pracuje z dziećmi i z ich rodzinami. Tworzy i prowadzi kompleksowe szkolenia z zakresu żywienia dla pracowników korporacyjnych oraz szkoli lekarzy z żywienia w chorobach dietozależnych. Współprowadziła program telewizyjny „Rewolucja na talerzu” oraz „Szczypta smaku” w TVN Style. Jest też współautorką dwóch książek kucharskich pod tymi samymi tytułami. Jest prezeską fundacji Kobiety bez diety, promującej zdrowy sposób odżywiania i zaprzestanie obsesji piękna i uprzedmiotowienia kobiet. Tam powstała wydana w 2020 roku książka „Kobiety bez diety”. Agata jest założycielką Healthy Workplace by Ziemnicka. To zespół zajmujący się tworzeniem kultury zdrowia w firmach.
Ocena kursu
100 %
Wiele ciekawych porad, wartych zastosowania
Nowe dla mnie informacje przekazane w przystępnej formie.
Jak przebiega kurs?
To proste: obejrzysz kilka krótkich filmów i pobierzesz ćwiczenia, quizy lub inne materiały do nauki. Filmy możesz obejrzeć, kiedy tylko zechcesz. Wystarczy dostęp do internetu.